Waarom de Galapagoseilanden zo verrassend zijn

Galapagos voor de echte natuur liefhebbers

De Galápagos Eilanden worden beschouwd als een van ’s werelds mooiste bestemmingen voor het spotten van wildlife. Het ene eiland is vulkanisch, het andere weelderig groen… Daarbovenop komt dat de absoluut mooiste zonondergangen te zien zijn in de Galapagos.

Stel je voor dat je aan het relaxen bent aan boord van je cruiseschip in de luxueuze ligstoelen of aan het ontspannen in één van de whirlpools, terwijl de lucht geel, oranje en rood begint te kleuren.
Het is niet voor niets dat de Galapagoseilanden bovenaan de lijst van menig avonturier staan.

Celebrity cruises biedt absoluut prachtige reizen aan met de Celebrity Flora, celebrity Xpedition en Celebrity Xploration.

In het eerste deel van deze blog gaan we het hebben over de dieren die je zoal kan tegenkomen in deze prachtige eilanden groep.

Er leven ongeveer 56 verschillende diersoorten in de archipel, waarvan er 27 alleen in de Galápagos voorkomen. We stellen er graag een paar voor. 

De prachtige dieren die de Galapagos zo uniek maken

1) De groene zeeschildpad

Groene zeeschildpadden zijn de meest voorkomende soort zeeschildpadden op de Galapagoseilanden.

Ze komen vaak voor in ondiepe wateren waar ze een dutje doen op de bodem, zwemmen of kauwen op algen. De dieren kunnen tot wel vijf uur onder water slapen! Ze hebben lichte schelpen die eigenlijk een deel van hun skelet zijn en hun gespikkelde zwemvliezen worden gebruikt om zo door het water te drijven met snelheden tot wel 50 km per uur.

Groene zeeschildpadden worden vaak gezien tijdens het snorkelen in de Galapagos.

De vrouwelijke zeeschildpadden keren terug het strand van afkomst om hun eieren te leggen. De temperatuur in het nest heeft een invloed op het geslacht van de baby schildpadden. Een warm nest brengt vrouwtjes voort en de koelere temperaturen brengen mannetjes voort. Uiteindelijk graven de baby zeeschildpadden zich ’s nachts uit het nest en gaan dan naar de zee, geleid door het licht van de maan.

Galapagos zeeschildpad

2) Galapagoshaai

Een van de meest voorkomende haaien in de Galapagos, is de Galapagoshaai. Ze staan bekend om hun “klassieke haai” vorm, maar hebben een langere rugvin. Galapagoshaaien houden van ondiepe wateren en zijn vaak te vinden rond riffen. Zoals hun naam doet vermoeden werden ze voor het eerst ontdekt in de Galapagos. De haaien zijn nauw verwant aan de oceanische witpunt en de blauwe haai. Ze worden tot 3 meter groot. Hun dieet bestaat voornamelijk uit bodemvissen en koppotigen zoals octopussen en inktvissen, hoewel een grotere Galapagoshaai ook zeeleeuwen en andere haaien kan eten.

3) De Galapagospinguïn

De Galapagospinguïn is de op een na kleinste pinguïnsoort ter wereld en de enige die ten noorden van de evenaar leeft. Ze komen vooral voor in de koudere, voedselrijke wateren van de Galapagos zoals Fernandina en Isabela.

Galapagospinguïns broeden het hele jaar door en bouwen hun nesten in kleine grotten net boven de zeespiegel. Ze zijn snel en wendbaar in de oceaan, en gebruiken hun vleugels als vinnen om torpedoachtig te zwemmen. Ze blijven meestal dicht bij de kust om te jagen op kleine visjes.

Het zijn ook stiekeme kleine pinguïns die graag achter de snorkelaars opduiken wanneer ze het niet verwachten.

Galapagos pinguin aan het zwemmen

4) Darwinvinken

De Galapagoseilanden staan vooral bekend om de beroemde en inheemse Darwinvinken. Na zich te hebben aangepast aan de verschillende voedselbronnen op elk eiland, hebben de vinken verschillende vormen en maten snavels ontwikkeld, waardoor Charles Darwin’s idee van natuurlijke selectie is ontstaan.

Sommige vinken eten zaden, terwijl andere zich voeden met insecten. Er zijn ook Darwin-vinken die zich tegoed doen aan cactussen, bloemen en één soort die zelfs is geëvolueerd om het bloed van andere zeevogels te drinken; deze hebben de toepasselijke naam Vampiervinken gekregen.

5) Sally lightfoot Crab

Sally lightvoet krabben zijn te vinden in de rotsachtige oevers van alle Galapagoseilanden. Deze felgekleurde krab leeft tussen en op de rotsen net boven de waterlijn. Ze hebben het vermogen om als het ware op het water te lopen. Enkel de al iets oudere krabben zijn felgekleurd en dus prachtig om foto’s van te maken. De jongere exemplaren zijn bruin/zwart (een uitstekende camouflage tussen de zwarte lavarotsen van de Galapagoseilanden)

Galapagos lightfootsally crab

6) Lava hagedissen

Lava hagedissen zijn het meest voorkomende reptiel op de Galapagoseilanden. Er zijn zeven verschillende soorten hagedissen en ze spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van insectenpopulaties op de eilanden. De mannelijke en vrouwelijke lavahagedissen zijn morfologisch verschillend. De mannetjes zijn groter en gestreept, terwijl de vrouwtjes kleiner zijn en een oranjerode keel hebben.

Wanneer een lavahagedis bedreigd wordt door een roofdier of wanneer iets hun bij de staart grijpt dan kunnen ze aan zelf- amputatie doen. Hun staart valt af en ze groeien een nieuwe staart. De lavahagedissen zijn niet mensenschuw en laten zich graag fotograferen.

Lava leguaan

7) Landleguaan

Landleguanen kunnen meer dan een meter lang worden, tot 13 kg wegen en vijftig jaar oud worden. De leguanen leven in de drogere gebieden van de eilanden.

Overdag kunnen ze moeilijk te vinden zijn, omdat ze zich goed mengen met de rotsen en de vegetatie. Landleguanen zijn koudbloedig, dus ze brengen de dag door met het opwarmen in de zon als dat nodig is of ze blijven in de schaduw om koel te blijven. ‘S nachts slapen ze in ondiepe holen om hun lichaamswarmte te bewaren.

Een van hun favoriete snacks zijn cactusvijgen. Vaak maakt een groot mannetje een grote cactus tot zijn territorium. In de buurt van de landleguaan kan je ook dikwijls de Darwin vinken zien. De vinken verwijderen parasieten en teken uit het lichaam van de leguaan. Een win/win situatie.

twee landleguanen in Galapagos

8) Roze Leguaan

Roze leguanen zijn niet alleen een andere kleur dan andere landleguanen; het is ook een heel andere soort.

Vergelijkbaar met Galapagos landleguanen hebben ze een korte kop en krachtige achterpoten met scherpe klauwen op hun tenen, maar ondanks hun intimiderende uiterlijk zijn het vooral herbivoren – die zich voeden met stekelige perenbladeren en fruit.

De roze leugaan kan je enkel terugvinden op het eiland Isabela, gekend voor de nog steeds actieve wolf vulkaan. 

Hun enige kenmerk is hun kleur; roze met donkere verticale strepen langs hun lichaam. De roze kleur is te wijten aan het gebrek aan pigment in hun huid, waardoor je het bloed eronder kunt zien.

roze leguaan op het eiland Isabela in Galapagos

9) zee Leguaan

De totale populatie van deze leguanen in de archipel wordt geschat op 200.000 tot 300.000.

De grootte van de zeeleguanen is afhankelijk van hun dieet en de eilanden die ze bewonen. De grootste leguanen zijn te vinden op de eilanden Fernandina en Isabela, waar de opwaartse beweging van het water voedingsstoffenrijk water naar de oppervlakte brengt en een overvloedige algengroei ondersteunt.

Ze variëren ook in kleur, afhankelijk van hun leeftijd en locatie. De jonge zeeleguanen zijn meestal zwart, terwijl de volwassen dieren variëren in combinaties van zwart, groen, rood en grijs, afhankelijk van het eiland.

De meest kleurrijke leguanen zijn te vinden aan de oevers van Española. Hun rode en groene kleuren hebben hen de bijnaam van de kerstleguanen gegeven.

zeeleugaan in Galapagos

10) Fregatvogel

Twee van ’s werelds vijf soorten fregatvogels komen in de Galapagos voor. Het zijn de prachtige en grote vogels. De Fregatvogels worden ook wel “Piratenvogels” genoemd, vanwege hun neiging om maaltijden van andere vogels te stelen of een kuiken uit een nest te halen.

In tegenstelling tot sommige andere zeevogels hebben fregatvogels niet voldoende olieklieren om hun veren waterdicht te maken, ze kunnen dus niet in de zee duiken om voedsel te vinden. Wat ze meestal doen is zweven net boven het wateroppervlak van de zee om vis te vangen of resten te stelen. Voedselgevechten in de lucht leveren dikwijls prachtige beelden op door hun acrobatische bewegingen.

fegatvogel

11) De blauwvoet Jan van gent

De blauwvoet Jan van gent is misschien wel de meest herkenbare vogel in de Galapagos vanwege zijn kenmerkende verbluffende blauwe voeten. Deze zeevogels zijn niet uniek voor de Galapagos, maar inheems in subtropische en tropische gebieden van de Stille Oceaan. Het hebben van de mooiste blauwe voeten is een teken van viriliteit bij de mannetjes, dus ze stellen ze met trots tentoon in een uitgebreid paringsritueel. Ze tillen elke voet op en neer terwijl ze voor het vrouwtje rondlopen. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat hoe gezonder het mannetje, hoe sterker het blauw van zijn voeten.

blaouwvoet jan van gent in de galapagos

12) De roodvoet Jan van gent

Rode Jan van Gents zijn de kleinste van de drie Jan van gent soorten die in de Galapagos zijn gevonden. Er zijn twee soorten van de Jan van gent op de eilanden: een met bruine veren en een met witte. Ze hebben allebei felrode voeten en blauwe snavels. Ze komen alleen op enkele eilanden in de Galapagos voor, zoals Genovesa en Marchena..

12) De gemaskerde Jan van gent

De naam komt voort uit de zwarte omtrek rond hun ogen en snavel. Ze hebben prachtige sneeuwwitte veren met zwarte vleugels. Ze broeden het hele jaar door, met kolonies op verschillende eilanden die op verschillende tijdstippen van het jaar broeden. Als het vrouwtje twee eieren legt, overleeft er meestal maar één kuiken. Het eerste geboren kuiken is meestal groter en sterker dan het tweede kuiken, dus heeft het meer kans om te overleven. In sommige gevallen zal één kuiken de zwakkere vogel uit het nest duwen. Het overleven van het sterkere kuiken zorgt ervoor dat goede genen worden doorgegeven aan de volgende generatie.

Galapagos Cruise Celebrity Cruises Nazca Booby Genovesa Cruisemarkt

13) Zeeleeuwen

Als één van de eerste dieren die men aantreft, zijn de zeeleeuwen vaak het welkomstcomité van de Galapagos-eilanden.

Hun speelse natuur en gracieuze behendigheid in het water worden tentoongesteld als ze komen opdagen om samen met de bezoekers te zwemmen of te snorkelen.

Op het land leven Galapagos-zeeleeuwen meestal in groepen of harems. Mannetjes die geen harem hebben, hangen vaak met elkaar rond in een vrijgezellenkolonie.

Bij een harem is het werk van de dominante stier nooit gedaan. Hij moet constant patrouilleren in zijn territorium tegen concurrerende mannetjes en de vrouwtjes veilig houden.

Grote harems verblijven meestal op de beste stranden, terwijl vrijgezellenkolonies gedegradeerd zijn naar minder gewenste plaatsen, zelfs op rotsachtige kliffen of verder landinwaarts.

Zeeleeuwen gaan voornamelijk de zee in om zich te voeden met vis en inktvis. Een van de populairste en schattigste bezienswaardigheden in de Galapagos zijn de zeeleeuwenpups. Terwijl de moeders aan het vissen zijn, blijven de babyzeeleeuwen achter om uit te rusten en te spelen.

Ze leren zwemmen en vissen in de nabijgelegen poelen met ondiep water. Stokken, zeewier en zelfs een leguaanstaart zijn potentiële speeltjes voor ondeugende zeeleeuwenjongen.

Galapagos Eilanden

Naast de bovenstaande dieren zijn er in de galapagos nog dolfijnen en walvissen te spotten, meer dan 30 soorten vogels, veel vissen, walvissen en haaien.

Er zijn ongeveer 200 keversoorten, twintig inheemse mierensoorten, een paar wespen en slechts één bij in de Galápagos.

Verder zijn in de Galápagos acht soorten vlinders en vele soorten motten bekend. 

Voor reizigers met een voorliefde voor dieren in het wild moeten de Galapagos bovenaan het lijstje staan. Niet alleen is deze afgelegen keten van eilanden de thuisbasis van enkele van ’s werelds zeldzaamste soorten, het isolement heeft een gemeenschap van dieren gecreëerd die verrassend genoeg niet bang zijn voor de mens. Een cruise naar de galapagos eilanden zal nog zeer lang nazinderen.

Ook zin gekregen om deze eilanden te bezoeken? Laat het ons weten, stuur ons een mailtje of bel even. We staan klaar om de “once in a life time cruise” mee te helpen voor te bereiden.

Wil je de voordeligste cruise-aanbiedingen niet missen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

"Ontdek de Wereld: Schrijf je in voor Onze Cruise Nieuwsbrief!"

  • Op de hoogte blijven van promoties?
  • Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je dan snel op onze nieuwsbrief! ♥

Reisaanvraag

Vind je niet meteen de cruise die je zoekt? Of heb je eens specifieke cruise aanvraag? Stuur deze dan snel via onderstaand formulier.