Duurzaam cruisen

Als we ook morgen nog willen genieten van prachtige cruisevakanties in alle uithoeken van de wereld, hebben we allemaal belang bij een meer duurzame manier van leven en reizen. Duurzaam cruisen ligt ons dan ook nauw aan het hart.

Jammer genoeg belandt nog steeds veel afval en plastiek in onze oceanen, met alle gevolgen van dien voor de prachtige zeebewoners. Daarom steunen we bij Cruisemarkt van ganser harte de organisatie 4Ocean. Dag na dag zetten ze zich onvermoeibaar in voor een duurzame toekomst voor onze oceanen.

Wat is 4Ocean?

Het verhaal van 4Ocean begint bij Alex en Andrew, de twee oprichters van de organisatie en tevens fervente surfers. In een oud vissersdorp tijdens een surfvakantie in Bali zagen ze de vissers hun boten letterlijk door de bergen drijvend afval duwen. Het besef dat er geen vis meer zou overblijven als niemand iets ondernam, was groter dan ooit … 

Met 4Ocean richtten de twee surfers een organisatie op die actief aan de slag gaat om afval langs in de oceaan en langs de kunstlijnen te verwijderen. Ze lanceerden de ‘4Ocean Bracelets’. Het verkoop van armbandjes van gerecycleerd materiaal helpt het opruimwerk te financieren. 

Na 2 jaar inzet:     

  • Verwijderde 4Ocean al meer dan 360.000 kilo afval   
  • Helpen wereldwijd intussen al 150 medewerkers aan een propere oceaan 
  • Werden de kustlijnen van 27 landen afvalvrij gemaakt

Duurzaam cruisen? Dat kan!

Net zoals er lage emissiezones zijn in onze steden, wordt in de cruisewereld hard gewerkt aan nieuwe technieken voor minder vervuiling. De keuze voor ecologische brandstoffen zet zich keihard door bij de bouw van
nieuwe schepen.

In plaats van zware stookolie, kiezen bewuste rederijen resoluut voor gasolie of LNG. Zo is de CO2-uitstoot van LNG tot 25% lager dan bij diesel. De NOx-uitstoot neemt zelfs af met 90%. Tegen 2025 zouden er al 25 LNG-cruiseschepen rondvaren.

Vooral Europese cruiserederijen spelen een belangrijke voortrekkersrol, zoals o.a.:       
Dit jaar laat AIDA Cruises met AIDAnova ’s wereld eerst LNG-cruiseschip te water. AIDAnova wordt de eerste van zeven next-generation cruiseschepen in de vloot van AIDA Cruises.   

In 2021 lanceert Ponant de Ponant Icebreaker, het eerst hybride luxecruiseschip van ijsklasse PC2 ooit. In elektrische hybridemodus is er sprake van zero-emissie. Verder wordt het energieverbruik geoptimaliseerd en zelfs gerecupereerd. En via een geavanceerd systeem wordt het afvalwater gezuiverd. Dankzij deze schone energiebronnen mag het schip varen in de meeste extreme zones.        

Ook Hapag-Lloyd Cruises doet er alles aan om een minimale tot zero impact te hebben op natuur en omgeving. Deze rederij werkt al met elektrisch aangedreven rubberboten die weinig of geen CO2-uitstoot hebben en ook het geluid drastisch verminderen.

Voor elke reservatie bij Cruisemarkt, ontvangt iedereen 1 gratis armbandje van 4 Oceans , de opbrengst  gaat integraal naar 4Ocean.

4Ocean bracelet | Cruisemarkt

Wil je de voordeligste cruise-aanbiedingen niet missen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

"Ontdek de Wereld: Schrijf je in voor Onze Cruise Nieuwsbrief!"

  • Op de hoogte blijven van promoties?
  • Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je dan snel op onze nieuwsbrief! ♥

Reisaanvraag

Vind je niet meteen de cruise die je zoekt? Of heb je eens specifieke cruise aanvraag? Stuur deze dan snel via onderstaand formulier.