Sint-Petersburg, de parel aan de Baltische Zee

Sint-Petersburg, gesticht in 1703, wordt vaak het Venetië van het Noorden genoemd. Een stad dat ooit uit het water verrees. Ze heette voordien Petrograd, nadien Leningrad om sinds 1991 terug de naam Sint-Petersburg te dragen. Een verwijzing naar de Tsaar Peter de Grote die in een drassig gebied een stad wou bouwen die een venster zou worden naar West-Europa.

De stad is namelijk gebouwd op verschillende eilanden en heeft een uitgebreid netwerk van kanalen en rivieren. Peter de Grote maakte verschillende studiereizen naar Nederland en nam het kanalenpatroon van Amsterdam over. Hij verbond zo 44 eilanden met 500 bruggen en bouwde er zijn stad. Her en der gebruikte hij ook Parijse invloeden. Het resultaat mag gezien worden. U kan zich uren vergapen aan de stad en zijn culturele eigendommen.

Paleizen van oude tsaren

Heel wat kerken, boulevards, statige lanen, tuinen en parken, kathedralen  en paleizen sieren de stad. Veelal zijn ze versierd met mozaïeken en marmer. De koepels zijn meestal geglazuurd. Je hebt soms de indruk dat je in een sprookjeswereld rondloopt. Alles slaat pracht en praal uit.

Zo heb je de opstandingskerk gebouwd ter nagedachtenis aan Tsaar Alexander II, die op deze plek werd vermoord. In de kerk vind je geen fresco’s, maar afbeeldingen op 7000m² marmer en onvoorstelbaar veel mozaïek en kostbare mineralen. Je kijkt gewoon je ogen uit.

Tal van paleizen dienen zich aan u aan. In de oude-tsaren stadsdeel vind je onder andere het Zomerpaleis van Catherina de Grote georneerd met veel goud. Bezoek het Nicolaaskathedraal of het Smolnyklooster met zijn kathedraal. De Bloedkerk, de Alexander Nevski Klooster alsook het Fort van Petrus en Paulus.

Beklim de Izaäkkathedraal en ontdek boven aan de koepel een panoramisch zicht van 360 graden. Het interieur zelf is van ongekende schoonheid. De schilderingen, mozaïeken, glas in loodramen. Het ingelegde goud. Om weg van te duizelen.

Hermitage Museum Sint-Petersburg

Bezoek er het winterpaleis aan de rivier Neva. Het gebouw werd in de 18e eeuw gebouwd als winterresidentie voor de Russische tsaren en is nu onderdeel van de Hermitage, een bekend Russisch museum. Je kan er prachtige foto’s maken.

Vandaar uit kan je naar de paleizenplein. Dit is centrale stadsplein van de stad en het vroegere Russische Rijk en was het toneel van vele wereldwijd bekende gebeurtenissen, zoals Bloedige Zondag in 1905 en de Oktoberrevolutie van 1917. Midden op het plein staat de Alexanderzuil, ter ere van tsaar Alexander I. 

De Hermitage zelf is één van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. Als je de kans hebt bezoek je ook het Paleizencomplex in Peterhof. Dit wordt ook het Russische Versailles genoemd. Peterhof ligt ten zuidwesten van Sint-Petersburg en kijkt uit over de Finse Golf.

De tuinen en paleizen van Peterhof zijn opengesteld voor het publiek en vormen een grote trekpleister voor duizenden toeristen. De tuinen en waterpartijen alsook de watervallen(cascade voor het paleis) zijn subliem. Het complex is eigenlijk gebouwd op een klif van 16 meter hoogte. Sint-Petersburg telt zowat 120 musea en een 50-tal theaters waarvan de  Mariinskitheater de bekendste is. Dus cultuur valt er genoeg te beleven.

Hermitage Museum Sint-Petersburg, de parel aan de Baltische Zee | Cruisemarkt

Petrus- en Pauluskathedraal

Maar sowieso als je in de straten rondloopt waan je je in een levende museum. Prominent in het stadsgezicht van Sint-Petersburg is de torenspits van de Petrus- en Pauluskathedraal, die nu de graven van alle tsaren van Rusland huisvest. De Kazankathedraal, gelegen op een prominente plek langs de Nevski Prospekt, is ontworpen om op de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan te lijken.

Een bezoekje waard is ook het Alexanderpaleis en het Drievuldigheidskathedraal met zijn blauwe koepels. Speciaal is ook de Tsjesmekerk, het Vladimirkathedraal, enz enz.

Versierde metrostations

Sint-Petersburg heeft zowat 120 universiteiten en hogescholen. Interessant is ook eens af te dalen naar het metronetwerk. Alle stations zijn rijkelijk gedecoreerd en behoren tot de diepste netwerken ter wereld.

In St. Petersburg kun je heel goed eten voor een prima prijs. De stad biedt je eindeloze mogelijkheden: van de typisch Russische keuken met veel vlees, blini’s (pannenkoekjes) en borsjtsj (bietensoep) tot aan kaviaar en sushi. In zo’n beetje ieder koffietentje, bakkertje en restaurant is een gigantische keus aan cakes, muffins en taart.

Winkelen in Sint-Petersburg

Dé winkelstraat van St. Petersburg is de Nevskij Prospekt. Deze straat is maar liefst vijf kilometer lang en u vindt hier werkelijk van alles. Van boetieks en winkelpassages, tot de bekende winkelketens en designwinkels. Er zijn zelfs winkels die 24 uur per dag geopend zijn! De stad staat op de lijst van de Unesco als werelderfgoed.

Tijdens de witte nachten, de zomernachten in juni, waarin het nooit donker wordt, bruist Sint-Petersburg van het leven. Veel Russen en toeristen blijven de hele nacht op. Overal in de stad vinden evenementen plaats, zoals een aantal Witte Nachten-festivals. Zo is er bijvoorbeeld het Ballet, theater-, en muziekfestival ‘Witte Nachten’, een evenement met internationale en nationale topensembles.

Sint-Petersburg vanop het water

De stad wordt doorkruist door een wirwar aan kanalen. Laat dus zeker niet de kans voorbijgaan om Sint-Petersburg vanaf het water te bekijken. Een boottocht hoeft niet eens heel duur te zijn. Al voor 5 euro kun je een tochtje regelen. Geniet van een romantische 2 uur lange vaartocht over de grachten van St. Petersburg langs monumenten van de stad aan de oevers van de Neva allemaal prachtig verlicht worden in de avond. Beleef het spannende spektakel van ophaalbruggen in vol bedrijf.

Heb je een cruise reis geboekt naar de Baltische Staten, dan raden we U aan deze stedentocht niet aan u te laten voorbijgaan. Sint-Petersburg is echt een parel. Eenmaal bezocht keer je steeds terug. Voor info contacteer onze cruisespecialisten.

Wil je de voordeligste cruise-aanbiedingen niet missen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

"Ontdek de Wereld: Schrijf je in voor Onze Cruise Nieuwsbrief!"

  • Op de hoogte blijven van promoties?
  • Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je dan snel op onze nieuwsbrief! ♥

Reisaanvraag

Vind je niet meteen de cruise die je zoekt? Of heb je eens specifieke cruise aanvraag? Stuur deze dan snel via onderstaand formulier.