De hutten zijn meestal klaar rond 13:30 uur. Als je voor deze tijd aan boord bent, is het handig om een tas bij te hebben met belangrijke items zoals medicatie. Je bagage wordt bij aankomst in de cruiseterminal overgenomen door de bemanning en naar de hut gebracht, echter dit kan soms wel een tijdje duren. Gedurende enkele uren heb je dus geen toegang tot jouw bagage. Als je hut nog niet beschikbaar is, kan je deze tijd gebruiken om aan boord te lunchen en het schip te verkennen.
Ja, er zijn toiletartikelen beschikbaar zoals douchegel, shampoo en bodylotion. Vaak is er geen conditioner aanwezig, dus als je specifieke producten gebruikt, raden we aan om deze zelf mee te nemen.
Vanwege veiligheidsredenen staan cruiseschepen over het algemeen geen reisstrijkijzers of stoomapparaten toe aan boord. Sommige schepen hebben echter een wasruimte waar gasten toegang hebben tot een strijkijzer, evenals wasmachines en drogers. Bovendien bieden bijna alle rederijen een betaalde strijk- of stomerijdienst aan.
Bijna elk schip biedt inderdaad basisgezondheidsvoorzieningen vergelijkbaar met die van een regulier ziekenhuis, inclusief een scheepsarts en gekwalificeerd personeel. Het is echter belangrijk op te merken dat medische consulten en eventuele medicatie meestal tegen hoge kosten worden aangeboden. Het is daarom verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten, zodat je in geval van nood gedekt bent voor deze uitgaven.
Gelieve alle dieetwensen aan ons door te geven. Als je een speciaal dieet volgt, is het belangrijk om dit bij reservering aan ons door te geven. Indien jouw dieet van essentieel belang is, raden wij aan om een dieetlijst in het Engels mee te nemen. Aan boord zijn verschillende maaltijdopties beschikbaar, waaronder vegetarisch, glutenvrij en meer.
Aan boord wordt geen contant geld gebruikt. Uitgaven aan boord worden bijgehouden op jouw account, die je aan het einde van de cruise kunt betalen via creditcard. De meeste rederijen vragen daarom om een creditcard te registreren tijdens de online check-in. Het is echter handig om wat contant geld mee te nemen voor eventuele aankopen buiten het schip, zoals in restaurants, winkels, taxi's, en dergelijke. Voor gasten die geen creditcard hebben, is het ook mogelijk om een contante borg te geven aan boord, meestal tussen de 200 en 300 euro per persoon.
Doorgaans begint de ontscheping ongeveer 30 minuten tot een uur na aankomst in de haven, waarna je vrij bent om van boord te gaan. Bij elke uitgang staat aangegeven hoe laat je uiterlijk weer aan boord moet zijn. Het schip kan niet wachten op passagiers die te laat komen, dus houd dit goed in de gaten als je zelf excursies onderneemt of de stad wilt verkennen.
Nee, fooien zijn niet altijd inbegrepen in de prijs. Bij sommige rederijen zijn fooien standaard inbegrepen, terwijl bij andere rederijen de keuze aan de gast wordt gelaten om de fooien vooraf bij de reservering te betalen of achteraf aan boord. De fooiprijzen variëren per rederij en soms ook per type kajuit.
Forward = voorkant van het schip
Aft = achterkant van het schip
Port = bakboord - Linkerkant van het schip wanneer je naar voren kijkt of de richting van de boeg
Starboard = Stuurboord - Rechterzijde van het schip wanneer je naar voren kijkt of in de richting van de boeg
Dit hangt af van de rederij. Sommige rederijen hanteren nog steeds vaste dinerzittingen, zoals een vroege zitting (17u30 19.00 uur) of een late zitting (20.00-21.00 uur of zelfs een 3de zitting). Je kan meestal vooraf aangeven welke zitting de voorkeur heeft, maar de exacte toewijzing wordt door de rederij bepaald en meestal bij het inchecken meegedeeld. Steeds meer rederijen bieden echter ook een open zitting aan, waarbij je zelf kan kiezen wanneer je wilt dineren en met wie, hoewel er soms een kleine wachttijd kan zijn. Voor specialiteitenrestaurants is het vaak nodig om vooraf te reserveren. Als je liever in het buffetrestaurant dineert, kan je meestal op elk gewenst moment terecht. Bij luxe rederijen zoals Seabourn, Silversea, Regent en Oceania Cruises kan je volledig vrij kiezen wanneer je dineert en met wie.
Neen, het is niet toegestaan om alcohol mee te nemen aan boord van een cruiseschip, met uitzondering van wijn. Als je alcohol koopt in een winkel tijdens een tussenstop, moet je dit bij de beveiliging afgeven wanneer je terugkeert naar het schip, en het zal de avond voor ontscheping in je hut worden afgeleverd.
Je kunt wel wijn meenemen aan boord, maar meestal is het maximum twee flessen per hut. Raadpleeg de cruisemaatschappij voor hun beleid en of er kurkengeld wordt berekend. Gewoonlijk zijn er geen kosten verbonden aan het drinken van de fles in uw hut, maar als je de fles meeneemt naar een bar of specialiteitenrestaurant, kan er een vergoeding worden gevraagd.
Niet altijd, het hangt af van de cruisemaatschappij. Bij sommige cruisemaatschappijen zijn alle drankjes inbegrepen, terwijl u bij andere een drankpakket kunt kopen. De kosten van drankpakketten variëren per cruisemaatschappij, bestemming en seizoen, maar gemiddeld betaal je ongeveer $60 per persoon per dag voor een standaardpakket.
Sommige cruisemaatschappijen, zoals Carnival, Holland America en Princess, beperken hun drankpakketten tot maximaal 15 drankjes per dag. Voor alles wat je boven het gedekte aantal drinkt, wordt een toeslag in rekening gebracht.
Cruisemaatschappijen bieden een verscheidenheid aan excursies voor elke aanloophaven. Daarnaast kan je vaak ook op eigen gelegenheid activiteiten ondernemen, zoals winkelen, een stadstour maken, wandelen, fietsen, naar het strand gaan, snorkelen/duiken, historische bezienswaardigheden verkennen en nog veel meer.
Schrijf je dan snel op onze nieuwsbrief! ♥
Vind je niet meteen de cruise die je zoekt? Of heb je eens specifieke cruise aanvraag? Stuur deze dan snel via onderstaand formulier.