De beste periode voor een cruise naar Alaska

Wat is nu de beste periode voor een cruise naar Alaska? In deze blog neem ik je mee doorheen Alaska en dat maand per maand. Zo kan je zelf de periode afstemmen op jouw verwachtingen.

De staat Alaska is een enorm, spectaculair en ongelooflijk divers land. Bovendien is het één van de laatste en grootste ongerepte wildernissen op aarde. Alaska wordt gekenmerkt door sterk uiteenlopende regio’s, klimaten, landschappen, culturen en levensstijlen. Het is ook een wild en jong land, een land waar de overblijfselen van de laatste ijstijden nog steeds blijven hangen.

Iedereen wil wel eens een cruise maken richting Alaska, maar wat is nu de beste periode voor een cruise naar Alaska? Wij geven hieronder graag een opsomming van de beste maanden. 

Alaska-Bultrug

Maart en april

Tijdens deze maanden vertrekken de kleinere cruise rederijen al richting Alaska.
Nachten zijn nog lang genoeg om eventueel het noorderlicht te zien, terwijl de dagen langer worden en de dieren zich beginnen te roeren. De jaarlijkse haring trek is tijdens deze periode en zorgt voor veel mogelijkheden om wilde dieren te spotten. Hongerige beren worden wakker uit hun winterslaap en gaan op zoek gaan naar voedsel. Bovendien drijven de besneeuwde toppen berggeiten en andere dieren naar de kust om eten te zoeken. De gemiddelde temperaturen aan de kust situeren zich tussen de 1° en 7° graden.

Welke dieren kunnen hier allemaal gespot worden?

 • Water : zeeleeuwen, orka’s, bultruggen
 • Vogels: winterkoninkjes, blauwe gaaien, korhoenders, lijsters, eenden,zwanen, ganzen, uilen, zeearenden
 • Land: berggeiten, bruine en zwarte beren
Alaska-bruine beren aan het vissen

Mei

Inside Passage is de focus bij veel afvaarten. 

“Mei is de ideale maand om het dierenrijk te zien ontwaken”

Mei is één van de droogste maanden van het jaar en dus een optimale maand om de dieren te zien ontwaken uit hun winterslaap. Voor de echte dierenspotters is dit de beste periode voor een cruise naar Alaska!

In de maand mei worden veel dieren geboren. De voorjaarsmigratie komt op gang, de sneeuw begint te smelten en het landschap ontluikt. Wat betreft de gemiddelde temperaturen aan de kust, deze ligt tussen de 4° en 12° graden.

Deze diersoorten kan je spotten in deze maand:

 • Water: grijze walvissen, zeehonden, robben
 • Vogels: trekzangvogels & zeevogels
 • Land: schapen, elanden, wolven, lynxen…
Alaska berggeiten bij het water

Juni

Het toeristische cruise seizoen voor Alaska is nu in volle gang, vooral in het laatste deel van de maand. Nu kan je cruises maken langs Prins William Sound, Kodiak Island, Katmai National Park en de Aleutische Eilanden. Verder bieden sommige rederijen nu ook cruises aan in de Arctische wateren van de Beringzee. De gasten worden op verschillende punten langs de Russische Siberische kust aan land gebracht.

“ Juni is de ideale maand om een pré of post cruise te boeken”

Juni is de ideale maand om voor of na uw cruise nog een stukje land te gaan verkennen. Dit mede doordat Denali Park open gaat en er zijn veel beren te zien in Katmai. Ook het Kenai schiereiland (inclusief Kenai Fjords National Park) is weelderig begroeid en de weersomstandigheden zijn betrouwbaar voor vliegtochten, zweefvliegtuigritten en schilderachtige Alaska-spoorwegreizen.

De temperaturen aan de kust liggen gemiddeld tussen de 4° en 15° graden en er is 18 uur daglicht. In Denali Park liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 10° en 19° en er is zo’n 20 uur daglicht. Verder ligt de gemiddelde temperatuur in Arctic tussen de -1° en +4° graden en is er bijna 24 uur daglicht.

Op dit moment kan je onderstaande diersoorten spotten:

 • Water: zeehondenjongen, eenden die uit het ei komen, beluga-walvissen
 • Vogels: allerhande zeevogels en alpenvogels
 • Land: Noord Amerikaanse rendieren, zwarte berenwelpjes, elandkalveren
Alaska-Denali nationaal park - cruise bestemming

Juli

Juli is de uitgelezen maand om Alaska te bezoeken. Al de dieren zijn nu volop actief, bovendien zijn alle routes en minder betreden paden nu open voor het publiek. De dagen zijn het langst en de temperaturen aangenaam. Het is een drukke periode in Alaska met veel toeristen.

Geen zin in veel toeristen? Ga dan aan boord van een kleiner schip. Zij bezoeken tijdens deze drukke maand gebieden die ontoegankelijk zijn voor de grote cruiseschepen, zoals Kake en Wrangell Narrows.

De gemiddelde temperaturen aan de kust fluctueren tussen de 10° en 18° graden en er is 18 uur daglicht. In Denali Park zijn tussen de 10° en 21° en is er 19 uur daglicht.
Verder ligt de gemiddelde temperatuur in Arctic tussen de 0° en 7° graden en is er bijna 24 uur daglicht.

Dit zijn de diersoorten die gespot kunnen worden:

 • Water: topmaand voor bultrugwalvissen, de zalmloop* en zeeotters. (De zalmloop is de tijd waarin zalm, die uit de oceaan is geëmigreerd, naar de bovenloop van rivieren zwemt waar ze op grindbedden spawnen. Na het kuitschieten sterven de zalmen en begint de zalmlevenscyclus opnieuw.
 • Vogels: papegaaiduikers, kustvogels beginnen te migreren (je kan soms zwermen zien met miljoenen vogels)
 • Land: grizzly, bruine en zwarte beren; berggeiten
Alaska-papegaaiduikers-Cruisemarkt

Augustus 

Ook de maand augustus is nog steeds een topmaand om Alaska te verkennen, zo wordt de lucht iets vochtiger waardoor alles mooi groen blijft. Naar het eind van de maand toe wordt nu ook het toerisme iets rustiger. 

Aan de kust kan je temperaturen tussen de 10° en 15 ° graden verwachten en blijft het 18 uur. De gemiddelde temperatuur in Denali Park ligt tussen de 7° en 18° en 19 uur licht per dag. In Arctic ligt deze tussen de -01 ° en 5° graden en is er bijna 22 uur daglicht.

Dit is de ideale maand om volgende dieren te spotten:

 • Water: bevers, bultruggen & orka’s
 • Vogels: nu is het de piek van de uittocht van de zangvogels, adelaars, gavia’s 
 • Land: kariboe, zwarte en bruine beren (inclusief grizzly’s)
Alaska grizzly beer

September

In september wordt het rustig in Alaska. De nachten worden terug langer en de kans om het noorderlicht te zien groter. Het koelere weer verandert bomen en toendra in explosieve herfstkleuren van rood, goud en paars.  De beste periode voor een cruise naar Alaska voor hobby fotografen!

“ minder bezoekers en de dieren bereiden zich voor op de winter”

De sneeuw begint te vallen in de hoger gelegen gebieden, de dieren maken zich klaar voor de winter. Ze migreren, paren en markeren hun territorium. Bovendien zoeken ze naar voedsel dat nu wat schaarser is geworden, waardoor de kans weer fel stijgt om wilde dieren te spotten.
De temperaturen aan de kust liggen gemiddeld tussen de 7° en 12 ° graden en er is  ongeveer 15 uur daglicht. In Denali Park ligt de temperatuur tussen de 1° en 12° en zijn 17 uren licht per dag. Verder ligt de temperatuur in Actric net onder het vriespunt en is er bijna 19 uur daglicht.

Deze diersoorten kunnen in deze periode gespot worden:

 • Water: grijze walvissen, zeehonden, zeeleeuwen
 • Vogels: meeuwen en roofvogels beginnen te migreren, kale adelaars, zwarte scholeksters
 • Land: eland, kariboe, her
Denali Celebrity Cruises Cruisemarkt.eu e1571746815797

TIP

“Het weer in Alaska is onvoorspelbaar daarom raden wij iedereen aan om veel laagjes kledij in te pakken en u voor te bereiden op een verscheidenheid aan weersomstandigheden ongeacht de maand waarin u reist.”

Een regenjas en regenbroek zijn ook must-haves, net als een warme muts en handschoenen.

Door je reiskoffer slim te vullen zal je kunnen genieten van alles wat Alaska te bieden heeft, inclusief de prachtige landschappen en wilde dieren die bezoekers van over de hele wereld naar de Last Frontier brengt.

Wil je de voordeligste cruise-aanbiedingen niet missen?

Ontvang weetjes, tips en promoties voor uw volgende cruise vakantie!

Wil je de voordeligste cruise-aanbiedingen niet missen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

"Ontdek de Wereld: Schrijf je in voor Onze Cruise Nieuwsbrief!"

 • Op de hoogte blijven van promoties?
 • Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je dan snel op onze nieuwsbrief! ♥

Reisaanvraag

Vind je niet meteen de cruise die je zoekt? Of heb je eens specifieke cruise aanvraag? Stuur deze dan snel via onderstaand formulier.