9 redenen om IJsland te bezoeken

IJsland het land van vulkanen & gijsers

een land van scherpe contrasten. Een plaats waar vuur en ijs naast elkaar bestaan. Waar de donkere winters worden gecompenseerd door de middernachtzon van de zomer. Een land waar het insulaire bestaan heeft geleid tot een rijke en levendige cultuur. Welkom in IJsland!

Dankzij de Golfstroom geniet IJsland van een koel, gematigd zeeklimaat, met verfrissende zomers en verrassend milde temperaturen in de winter. De IJslandse cultuur is gevormd door het isolement en de extreme krachten van de natuur. Deze omstandigheden hebben een veerkrachtig volk gecreëerd, waar de familiebanden nauw zijn, het gevoel van traditie sterk is en de band met de natuur hecht is. Wij geven je graag 9 redenen om IJsland te bezoeken.

Land van de middernachtzon

De 1ste van de 9 redenen om IJsland te bezoeken is de beroemde “middernachtzon”

Elk jaar begin juni komt de zon in IJsland net na 3 uur ’s ochtends op en blijft tot net voor middernacht schijnen, waardoor het maar een paar uur half donker is. Ga ’s avonds laat op pad en aanschouw de vreemde landschappen van IJsland vanuit een ongeëvenaard perspectief.

Het Noordelicht zien

Net zoals in Groenland is de  ligging van IJsland één van de allerbeste plekken op de planeet om het noorderlicht ( aurora borealis) te zien. Deze spectaculaire hemelse wonderen worden in IJsland vaak gezien van september tot half april en zijn een van de belangrijkste redenen om IJsland te bezoeken buiten de heldere zomermaanden.

Noorderlicht IJsland met zicht op zee

Er zijn geen muggen in IJsland

Muggen … brr niemand houdt ervan om die vliegende lastige beestjes rond zicht te hebben. Er zijn slechts  2 plaatsen in de hele wereld waar de mozzies nooit een winkeltje opzetten en is Antarctica en IJsland! 

De IJslandse geothermische baden en "the BLue Lagoon"

De rijke watervoorziening van IJsland is veruit de meest waardevolle natuurlijke hulpbron. Niet alleen is de kwaliteit van het drinkwater uitzonderlijk door een overvloed aan ongerepte berg- en gletsjerstromen, maar IJsland heeft ook een lange geschiedenis in het gebruik van geothermische energie als energiebron.

Opmerkelijke voordelen van de IJslandse geothermische natuur zijn de natuurlijke zwembaden die overal in het land te vinden zijn, elk gelegen in een volledig unieke omgeving.

De Blue Lagoon is een van de populairste attracties van IJsland, en het is niet verwonderlijk waarom. Het prachtige melkblauwe water is anders dan alles wat er op aarde te vinden is en staat in schril contrast met de omringende zwarte lavavelden en het kruipende grijze mos. Het water is het hele jaar door op 39°C (102°F), waardoor het de perfecte temperatuur is om in te baden.

Het geothermische zeewater van de Blue Lagoon is 70% oceaanwater en 30% zoetwater, verrijkt met silica, algen en mineralen.

De lagune ligt op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland, een regio die bekend staat om zijn kale landschappen en kegelvormige vulkanen.

Blue lagoon- Cruisemarkt.eu-Blog

Walvissen spotten

De oceaan rond IJsland biedt ideale leefomstandigheden voor meer dan twintig soorten walvissen. In de loop der jaren is IJsland gestaag gegroeid tot dé walvisobservatiehoofdstad van Europa.

Tijdens een walvissafari vanuit Reykjavík kun je er 99% zeker zijn dat je  dwergvinvissen, walvisbekdolfijnen en bruinvissen zal spotten.

Bij de kustkliffen kan je ook de papegaaiduiker beownderen. De papegaaiduiker is de kleurrijke ambassadeur van IJsland. Ze nestelt zich in rotsachtige kloven of holen in de bodem.

IJsland walvissen

Vulkanen

IJsland bestaat door vulkaanuitbarstingen, en er zijn nog steeds talloze actieve vulkanen rond het eiland. Hoewel het niet erg waarschijnlijk is dat je tijdens een kort bezoek aan IJsland getuige bent van een vulkaanuitbarsting (maar je weet het nooit echt), verkennen talloze vulkaantochten de vulkanische kracht die IJsland vanaf het begin van de tijd heeft gevormd. 

Wie graag op vulkanenjacht gaat moet naar het bijna onuitspreekbare Þríhnúkagígur vulkaan gaan. De Þríhnúkagígur is een slapende vulkaan in het westen van IJsland (zo’n 15 km van de hoofdstad Reykjavik) en beroemd om zijn enorme magmakamer. Het is de enige magmakamer ter wereld die kan worden betreden en heeft een diepte van 213 meter. 

MSC is klaar voor heropstart

De IJslandse gletsjers

IJsland staat bekend als het “Land van IJs en Vuur” vanwege de vele gletsjers en vulkanen die over het eiland verspreid liggen. 11% van de IJslandse landmassa wordt bedekt door gletsjers, waarvan de grootste, Vatnajökull (7900 km²) , het grootste deel van het zuidelijke en centrale hoogland beslaat.

Vatnajökull - Cruisemarkt.eu-blog

Het IJslandse gebergte

De achtste van 9 redenen om IJsland te bezoeken zijn ook de vele bergen in IJsland.

Hun toegankelijkheid en de algemene nabijheid van de bewoonde wereld maken IJsland tot een paradijs voor wandelaars dat eindeloze mogelijkheden biedt, variërend in moeilijkheidsgraad, lengte en hoogte. Aan boord van je schip kan je excursies reserveren en een begeleide wandeltocht maken. Of je nu naar de top gaat voor een prachtig uitzicht of gewoon besluit om het landschap van onderaf in te nemen, verbaast zal je zeker zijn! 

Lómagnúpur berg in zuid IJSLAND - Cruisemarkt.eu

Hoofdstad Reykjavik

Bezoek prachtige meren, gletsjerlagunes, kratermeren, of ga een dagje zeehonden of walvissen spotten. Wil je even verpozen, doe dan een fietstocht en verken de Hoofdstad Reykjavik met de fiets.

Reykjavik is een hippe stad. Een stad vol restaurantjes, barretjes en musea. Het uitgaansleven staat er hoog aangeschreven, elke avond is het er een gezellig vertoeven.

Verschillende malen per jaar worden er in Reykjavik optredens van populaire artiesten gegeven. Er zijn ook mooie festivals om te bezoeken (zoals het Jazz Festival, het Blues Festival en Airwaves).

En mocht dit nog niet genoeg zijn: je kan er een enorme diversiteit aan activiteiten doen  zoals skiën met uitzicht op de Atlantische Oceaan, superjeep tours, sneeuwscooter safari’s, langlaufen en gletsjertochten.

Zoals je kan lezen is een Cruise IJsland echt wel te moeite waard. Heb je ook zin in een spectaculaire cruisereis?  Contacteer en boek via onze  Cruise experts. info@cruisemarkt.be

Wil je de voordeligste cruise-aanbiedingen niet missen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

"Ontdek de Wereld: Schrijf je in voor Onze Cruise Nieuwsbrief!"

  • Op de hoogte blijven van promoties?
  • Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je dan snel op onze nieuwsbrief! ♥

Reisaanvraag

Vind je niet meteen de cruise die je zoekt? Of heb je eens specifieke cruise aanvraag? Stuur deze dan snel via onderstaand formulier.